Τρόπος σύνταξης αυτοπεριγραφικής έκθεσης

Τρόπος σύνταξης αυτοπεριγραφικής έκθεσης.

ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να οργανώσετε το κείμενό σας:

  • είτε προσδιορίζετε επιγραμματικά τα σημεία που θέλετε να καλύψετε και στη συνέχεια αναπτύσσετε με περισσότερα λόγια το κάθε σημείο
  • είτε, καταγράφετε τις ιδέες σας όπως έρχονται στο μυαλό σας και στη συνέχεια, καθώς τις ξαναδιαβάζετε, οργανώνετε καλύτερα το κείμενό σας, ώστε να έχει λογική συνέχεια και συνοχή.

Αν κάνετε ένα προσχέδιο πιθανόν να οδηγηθείτε σε μια καλά οργανωμένη έκθεση, ενώ αν αρχίσετε και γράφετε αυθόρμητα θα καταλήξετε σε ένα πιο εμπνευσμένο και προσωπικό κείμενο. Ακολουθήστε την προσέγγιση εκείνη με την οποία αισθάνεστε καλύτερα. Όποιο δρόμο κι αν προτιμήσετε, χρειάζεστε κάποιον στο τέλος να αξιολογήσει το κείμενο σας.

Οι ακαδημαϊκοί σύμβουλοι στο Τμήμα σας και όσοι σας έχουν δώσει συστατικές επιστολές μπορούν να σας βοηθήσουν. Ιδιαίτερα, αν ασχολούνται με το συγκεκριμένο γνωστικό πεδίο που σας ενδιαφέρει, μπορούν να σας υποδείξουν ποια σημεία οφείλετε να τονίσετε και σε ποια να αναφερθείτε τυχόν με συντομία. Ζητήστε ευγενικά να ελέγξουν όσα γράψατε και δεχθείτε με θετικό πνεύμα τα σχόλιά τους. Παρόμοια, οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας του Γραφείου Διασύνδεσης ΑΠΘ μπορούν να σας παρέχουν οδηγίες και συμβουλές, ως προς το ύφος και τη δομή της έκθεσης.

Μην εκπλαγείτε, όμως, αν ακούσετε διαφορετικές απόψεις για το περιεχόμενο της έκθεσής σας. Στο τέλος, μόνον εσείς μπορείτε να αποφασίσετε για τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο επιθυμείτε να παρουσιάσετε τον εαυτό σας στην επιτροπή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος που σας ενδιαφέρει.

 ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

Αν υπάρχουν κάποια στοιχεία στην αίτηση τα οποία σας παρουσιάζουν δυσμενώς, για παράδειγμα χαμηλοί βαθμοί σε μαθήματα ή στα τεστ ξένης γλώσσας, θα ήταν καλύτερο να μην αναφερθείτε σε αυτά στην έκθεσή σας, εκτός κι αν σας το ζητήσουν.  Γενικά, διατηρείστε στο κείμενό σας ένα θετικό ύφος. Να θυμάστε ότι στόχος της αυτοπεριγραφικής έκθεσης είναι να πείσετε τον αναγνώστη να σας επιλέξει για τη θέση του μεταπτυχιακού φοιτητή και όχι να σας απορρίψει. Είναι προτιμότερο να λογοδοτήσετε για κάποιες αρνητικές πληροφορίες σε μια ξεχωριστή συνοδευτική επιστολή της αίτησης, αν χρειάζεται. Στην περίπτωση αυτή, οι εξηγήσεις σας θα πρέπει να είναι σύντομες και ακριβείς  και καλό είναι να αποφύγετε εκτεταμένες και κουραστικές δικαιολογίες.

Από την άλλη πλευρά, αν διαθέτετε προσόντα που δεν μπορείτε να αναφέρετε σε κάποιο πεδίο της αίτησης ή ως επιχειρήματα για την επιλογή σας στην έκθεση, είναι καλύτερο να επισυνάψετε μαζί με την αίτησή σας ένα εκτεταμένο βιογραφικό σημείωμα.

Είναι συνήθως αποδεκτό να επισυνάπτετε επιπλέον σελίδες στην αίτηση, για να γράψετε την έκθεσή σας, αν ο χώρος δεν είναι επαρκής. Η καθαρότητα, η σωστή σύνταξη και ορθογραφία του κειμένου θεωρούνται πολύ σημαντικά. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι ο τίτλος της έκθεσης και το όνομά σας βρίσκονται στην πρώτη σελίδα του κειμένου – το όνομά σας μπορεί να αναφέρεται στην κορυφή ή στο τέλος της κάθε επιπλέον αριθμημένης σελίδας. Δεν χρειάζεται να συντάσσετε την έκθεση σε μορφή επιστολής, εκτός κι αν σας ζητείτε. 

Κρίσιμη πληροφορία

Για οποιεσδήποτε πληροφορίες ή διευκρινίσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στους συμβούλους του Γραφείου Διασύνδεσης, καθημερινά 10:00 - 14:00, όλες τις εργάσιμες ημέρες.

Για ώρες λειτουργίας - Ραντεβού πατήστε εδώ.

 

 

Log in