Αυτοπεριγραφική έκθεση. 10 χρήσιμες συμβουλές

Αυτοπεριγραφική έκθεση: 10 χρήσιμες συμβουλές.

1.       Διαθέστε αρκετό χρόνο για να γράψετε την έκθεση – εβδομάδες ή και μήνες καλύτερα, παρά μερικές ώρες.

2.       Ακολουθήστε τις οδηγίες της αίτησης και απαντήστε στην ερώτηση που σας θέτουν, στο χώρο που σας επιτρέπουν.

3.       Να είστε ειλικρινείς. Είναι προτιμότερο να αναπτύξετε ένα θέμα στην απάντησή σας, που πραγματικά σας ενδιαφέρει και να αναφερθείτε σε ένα επίτευγμά σας, παρά να προσπαθήσετε να εντυπωσιάσετε τους υπεύθυνους. Δεν έχει καθόλου νόημα επίσης, αλλά αντίθετα είναι πολύ αρνητικό να αντιγράψετε τις δηλώσεις ή τους λόγους, που ίσως έχει αναφέρει κάποιος φίλος σας στη δική του έκθεση.

4.       Μην κάνετε γενικές και αόριστες δηλώσεις, ούτε μια λίστα από τα επιτεύγματά σας. Αντίθετα, μπορείτε να περιγράψετε τη σημασία που είχε για εσάς κάποιο κατόρθωμά σας, τις λεπτομέρειες μιας εμπειρίας σας ή τι έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον σας σ’ ένα πανεπιστήμιο ή σε μια περιοχή σπουδών.

5.       Για να ξεκινήσετε, γράψτε ελεύθερα. Κρατήστε σημειώσεις και καταγράψτε τις ιδέες σας πάνω στο θέμα όπως σας έρχονται στο μυαλό. Ίσως μπορείτε να φτιάξετε ένα προσχέδιο της έκθεσης πάρα πολύ γρήγορα.

6.       Στη συνέχεια, οργανώστε τις σκέψεις σας. Φτιάξτε ένα σχεδιάγραμμα. Ελέγξτε αν μπορείτε να προσδιορίσετε το κεντρικό θέμα της έκθεσής σας σε μία πρόταση. Διαγράψτε επαναλήψεις και βεβαιωθείτε ότι η κάθε πρόταση ή ιδέα συνδέεται με την επόμενη.

7.       Δουλέψτε στο πρόχειρό σας πολλές φορές και βεβαιωθείτε ότι καταλήγετε σε ένα κείμενο, το οποίο διαβάζεται εύκολα και με ενδιαφέρον. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι αποδίδετε με σαφήνεια αυτό που θέλετε να πείτε. Τέλος, ελέγξτε αν το μήκος και η δομή των προτάσεων ποικίλλουν και αποφύγετε τυποποιημένες εκφράσεις.

8.       Δώστε το κείμενό σας σε τρίτους να το διαβάσουν και να σας πουν τις εντυπώσεις ή τις παρατηρήσεις τους. Στενοί φίλοι ή συγγενείς δεν είναι η καλύτερη επιλογή – σας γνωρίζουν πολύ καλά και επομένως μπορεί να μην προσέξουν κάποια ελλιπή πληροφόρηση ή κάποιες ασάφειες.

9.       Διορθώστε προσεκτικά τα γραμματικά και συντακτικά λάθη του κειμένου σας κι αν η έκθεση (ή η αίτηση) είναι γραμμένη σε ξένη γλώσσα απευθυνθείτε σε κάποιο ειδικό για να κάνει τον τελικό έλεγχο.

10.   Ετοιμάστε ένα διορθωμένο και καθαρό τελικό αντίγραφο.

Κρίσιμη πληροφορία

Για οποιεσδήποτε πληροφορίες ή διευκρινίσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στους συμβούλους του Γραφείου Διασύνδεσης, καθημερινά 10:00 - 14:00, όλες τις εργάσιμες ημέρες.

Για ώρες λειτουργίας - Ραντεβού πατήστε εδώ.

 

 

 

Log in