Παραδοσιακές Τεχνικές Αναζήτησης Εργασίας

Παραδοσιακές Τεχνικές Αναζήτησης Εργασίας

Αγγελίες

Περίπου 15% όσων αναζητούν εργασία, βρίσκουν δουλειά μέσω απάντησης αγγελιών. Και τούτο γιατί οι περισσότεροι εργοδότες καταφεύγουν στην συγκεκριμένη μέθοδο αναζήτησης προσωπικού, όταν πλέον δεν έχουν καταφέρει να βρουν στελέχη με άλλες μεθόδους. Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μέθοδος έχει χαμηλά ποσοστά επιτυχίας, εξακολουθεί να είναι ένας εύκολος και ο πλέον παραδοσιακός τρόπος αναζήτησης εργασίας.

Συμβουλές

 • Αν σκοπεύετε να εφαρμόσετε τη συγκεκριμένη μέθοδο, είναι καλό να παρακολουθείτε τις αγγελίες καθημερινά και συστηματικά.
 • Τα φύλλα της Κυριακής ή συγκεκριμένα ένθετα σε διάφορες εφημερίδες έχουν περισσότερες αγγελίες. Αντίστοιχα, διάφορες ιστοσελίδες και σελίδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως μπορείτε να δείτε και στις χρήσιμες ιστοσελίδες για αναζήτηση εργασίας.
 • Διαβάζετε αναλυτικά την κάθε μία αγγελία γιατί συχνά ίδιες θέσεις εργασίας αναφέρονται με παρεμφερείς τίτλους.
 • Απαντήστε στην αγγελία το συντομότερο δυνατόν ή και αμέσως. Οι αγγελίες κοινοποιούνται σε μεγάλο αριθμό αναγνωστών και αυτό σημαίνει ότι πολλοί είναι εκείνοι που θα δουν την αγγελία και θα σπεύσουν να απαντήσουν στην ανακοίνωση.
 • Προτού στείλετε το βιογραφικό σας φροντίστε να συλλέξετε πληροφορίες για το φορέα και τη θέση, προκειμένου να προσαρμόσετε ανάλογα τον τρόπο παρουσίασης των προσόντων σας και να συντάξετε κατάλληλα το βιογραφικό και τη συνοδευτική επιστολή.
 • Επικοινωνήστε τηλεφωνικά με το φορέα και προσπαθήστε να μάθετε ποιος είναι υπεύθυνος για τη συγκεκριμένη θέση.  Επιδιώξτε να έχετε μια προσωπική συνάντηση μαζί του αντί να στείλετε απλά το βιογραφικό σας σημείωμα. Συναντήστε τον και συζητήστε για την προσφερόμενη θέση εργασίας. Η προσωπική επαφή λειτουργεί ευνοϊκά και βοηθά στο να μειώσετε τις πιθανότητες απόρριψης.
 • Ακόμη κι αν δεν καταφέρετε να έχετε μια συνάντηση με τον υπεύθυνο πρόσληψης, προτιμήστε να πάτε αυτοπροσώπως το βιογραφικό σας στην εταιρεία, παρά να το στείλετε με email, φαξ ή ταχυδρομικά. Με τον τρόπο αυτό, έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά το χώρο και το περιβάλλον εργασίας, να συλλέξετε υλικό για τις δράσεις του φορέα, ενώ έχετε και τη δυνατότητα να δείτε από κοντά τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται, συμπεριφέρονται αλλά και ντύνονται οι εργαζόμενοι, γεγονός που σας βοηθά να προετοιμαστείτε για τη συνέντευξη που θα ακολουθήσει. Η εξοικείωσή σας με το χώρο και το περιβάλλον που θα περάσετε συνέντευξη μειώνει το άγχος σας αλλά και σας βοηθά να γνωρίζετε πόσο χρόνο θα χρειαστείτε για να μεταβείτε στην ώρα σας για τη συνέντευξη.
 • Για θέσεις που σας ενδιαφέρουν, είναι θεμιτό να στείλετε το βιογραφικό σας ακόμη κι αν δεν πληροίτε όλα τα προσόντα. Μερικές φορές οι εργοδότες ζητούν στις αγγελίες προσόντα που δεν είναι απαραίτητα αλλά προαιρετικά για την επιλογή, προκειμένου να περιορίσουν τον αριθμό των απαντήσεων που θα έχουν.
 • Διαβάστε τις αγγελίες το βράδυ ή τις Κυριακές και χρησιμοποιήστε το χρόνο σας τις εργάσιμες μέρες και ώρες στο να κάνετε επαφές με εργοδότες.
 • Διαβάστε ακόμη και παλιές αγγελίες. Οι ίδιες εταιρείες μπορεί να έχουν ακόμη ανοικτές θέσεις ή αντίστοιχες που δεν έχουν προκηρύξει ακόμη. Επικοινωνήστε μαζί τους για να διερευνήσετε τη δυνατότητα συνεργασίας.  Εάν είστε φοιτητές, η παρακολούθηση και ανάγνωση των αγγελιών, είναι ένας καλός τρόπος ενημέρωσης για τα προσόντα που  ζητούν οι εταιρείες προκειμένου να τα αποκτήσετε ή να τα βελτιώσετε.
Διευκρίνηση Στο Γραφείο Διασύνδεσης μπορείτε να βρείτε ολοκληρωμένη αποδελτίωση αγγελιών.

ΟΑΕΔ

Εφόσον έχετε ολοκληρώσει τις σπουδές σας και δεν έχετε απασχόληση, θα πρέπει να εγγραφείτε στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. Παρά το γεγονός ότι η εύρεση εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ, έχει επίσης χαμηλά ποσοστά επιτυχίας, καθώς συνήθως οι εργοδότες προσφεύγουν στον ΟΑΕΔ για αναζήτηση προσωπικού με χαμηλά εκπαιδευτικά προσόντα, είναι θετικό και ως απόφοιτοι ΑΕΙ να έχετε επαφή με τον ΟΑΕΔ και να βγάλετε κάρτα ανεργίας αφού έτσι έχετε πλεονεκτήματα (δυνατότητα συμμετοχής σε επιδοτούμενα σεμινάρια ή προγράμματα απόκτησης αρχικής επαγγελματικής εμπειρίας, καταμέτρηση του χρόνου ανεργίας ως κριτήριο πρόσληψης σε προκηρύξεις θέσεων εργασίας δημόσιων φορέων).
 
Συμβουλές
 • Για την έκδοση κάρτας ανεργίας χρειάζεται να έχετε μαζί σας την αστυνομική σας ταυτότητα και κάποιο λογαριασμό πληρωμής φορέα κοινής ωφέλειας (π.χ. ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ) από όπου προκύπτει η διεύθυνση κατοικίας σας. Φροντίζετε να για την έγκαιρη ανανέωση της κάρτας ανεργίας σας. 
 • Ζητείστε να έχετε επαφή και με ένα σύμβουλο απασχόλησης του ΟΑΕΔ. Στην πρώτη σας συνάντηση θα πρέπει να συμπληρωθεί το έντυπο εξατομικευμένης παρέμβασης μέσω του οποίου καταγράφεται στα μητρώα του ΟΑΕΔ το προφίλ σας. Απαντήστε με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις του συμβούλου απασχόλησης και ζητείστε να ενημερωθείτε για τυχόν δυνατότητες που σας παρέχει ο ΟΑΕΔ (σεμινάρια κατάρτισης, προγράμματα πρακτικής άσκησης, δυνατότητα επιχορήγησης της έναρξης επιχειρηματικής δράσης, επιδότηση της θέσης εργασίας κλπ). Διατηρείστε τακτική επικοινωνία με τον/την σύμβουλο απασχόλησης. Συνήθως σε δημόσιους οργανισμούς με ευρύ κοινό, οι υπάλληλοι είναι πολύ απασχολημένοι και δύσκολο να θυμούνται τον κάθε ενδιαφερόμενο. Η συχνή επικοινωνία μαζί τους, βοηθά την υπενθύμιση των ενδιαφερόντων και των στόχων σας και αυξάνει τις πιθανότητες να ενημερωθείτε για τυχόν δυνατότητες που έχετε.

Τυφλή αποστολή βιογραφικών

Η μέθοδος αυτή αναφέρεται στην αποστολή βιογραφικών σε εταιρείες και φορείς του εργασιακού χώρου που σας ενδιαφέρει, χωρίς να υπάρχει προκήρυξη θέσης εργασίας αλλά και χωρίς να έχετε φροντίσει για πρότερη επικοινωνία με το φορέα ή μέσω του δικτύου κοινωνικών γνωριμιών σας. Μπορεί να σταθείτε τυχεροί και να έχετε απάντηση, καθώς κάποιες εταιρείες συλλέγουν βιογραφικά σε βάση δεδομένων ή μπορεί να τύχει να έχουν κάποια θέση ανοικτή, ωστόσο η τυφλή αποστολή βιογραφικών έχει πολύ χαμηλά ποσοστά επιτυχίας. Και τούτο γιατί τα βιογραφικά που στέλνονται στα τυφλά, εφόσον δεν απευθύνονται κάπου επώνυμα, καταλήγουν στο καλάθι των αχρήστων.

Συμβουλές

 • Χρησιμοποιήστε τη συγκεκριμένη μέθοδο, εφόσον έχετε καταλήξει ότι δεν μπορείτε να προσεγγίσετε το φορέα με κανένα άλλο τρόπο (για παράδειγμα σε περιπτώσεις που είναι σε άλλη γεωγραφική περιοχή από αυτή που κατοικείτε)
 • Συντάξτε μια πολύ καλή συνοδευτική επιστολή, όπου θα παρουσιάζετε ισχυρά επιχειρήματα για το λόγο που θα πρέπει να σας δώσουν την ευκαιρία να συναντηθείτε και να συζητήσετε τη δυνατότητα συνεργασίας σας. 
 • Αυξήστε τα ποσοστά επιτυχίας, επικοινωνώντας τηλεφωνικά αρχικά με τον υπεύθυνο προσωπικού και στείλτε το βιογραφικό σας μετά την τηλεφωνική σας επικοινωνία.

Συμπλήρωση αιτήσεων

Πολλές εταιρείες ζητούν από υποψηφίους να συμπληρώσουν αιτήσεις κι έτσι αρκετές φορές θα πρέπει να ακολουθήσετε αυτή τη μέθοδο για την εύρεση εργασίας. Στη συγκεκριμένη μέθοδο θα πρέπει να είστε προσεκτικοί καθώς οι αιτήσεις συντάσσονται από τους φορείς, είναι πολύ λεπτομερείς κι έχουν ως στόχο να ξεδιαλέξουν και να απορρίψουν παρά να προσλάβουν εργαζομένους. Αν είναι εφικτό, επιλέξτε να δώσετε το βιογραφικό σας σημείωμα αντί της αίτησης και τούτο γιατί το βιογραφικό συντάσσεται από εσάς και παρουσιάζει θετικά τα προσόντα σας. Σε περίπτωση ωστόσο που δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για τη συμπλήρωση των αιτήσεων:

Συμβουλές  

 • Προτού αρχίσετε να συμπληρώνετε, διαβάστε το σύνολο της αίτησης και σκεφθείτε τα προσόντα σας σε σχέση με τα πεδία που αναφέρει. Η ευρύτητα και ο χώρος που δίνεται για κάθε πληροφορία, είναι ενδεικτική της βαρύτητας και της σημασίας που έχει για την επιλογή του προσωπικού
 • Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες συμπλήρωσης (πχ κεφαλαία γράμματα)
 • Γράψτε καθαρά και ευανάγνωστα (η προσεγμένη εμφάνιση της αίτησης, δίνει θετική εντύπωση για την εικόνα του υποψήφιου εργαζόμενου)
 • Σημειώστε μόνο θετικές πληροφορίες της υποψηφιότητάς σας ειδάλλως αφήστε κενό
 • Χρησιμοποιήστε οποιαδήποτε θετική πληροφορία για την υποψηφιότητά σας, γράφοντας και στα περιθώρια αν χρειαστεί (πχ. Αναφερθείτε σε τυχόν προπτυχιακή εργασία που έχετε εκπονήσει και είχε θέμα σχετικό με το φορέα και τις αρμοδιότητες της θέσης που διεκδικείτε ακόμη κι αν δεν υπάρχει αντίστοιχο πεδίο στην αίτηση που συμπληρώνετε)
 • Στην ενότητα για την εκπαίδευση, αν έχετε αυξημένα προσόντα, μην αναφέρετε περιττές πληροφορίες αλλά εστιαστείτε στις σημαντικές για τους εργοδότες. Αν όμως έχετε περιορισμένη εκπαίδευση, σημειώστε οτιδήποτε σχετικό και ενδιαφέρον για τον εργοδότη. Αποφύγετε επίσης να δώσετε αρνητικές πληροφορίες (πχ σε περίπτωση που έχετε καθυστερήσει να ολοκληρώσετε τις σπουδές σας, μην αναφέρετε αναλυτικά όλη την περίοδο σπουδών αλλά σημειώστε μόνο την ημερομηνία αποφοίτησης)
 • Φροντίστε να συμπληρώσετε το πεδίο της επαγγελματικής εμπειρίας, ακόμη κι αν θεωρείτε ότι δεν έχετε εμπειρία σε αντίστοιχη θέση (για παράδειγμα, σε περίπτωση συμπλήρωσης αίτησης σε τράπεζα, ακόμη κι αν δεν διαθέτετε εμπειρία σε τραπεζικό κλάδο, αναφερθείτε σε τυχόν εμπειρία εργασία σας σε θέση εργασίας με αντίστοιχα καθήκοντα εξυπηρέτησης πελατών, διαχείρισης ταμείου κ.ά). Η πρακτική άσκηση στο πλαίσιο των σπουδών σας αποτελεί εργασιακή εμπειρία. 
 • Αναφέρετε ευρύ το αντικείμενο της εργασίας που επιθυμείτε να έχετε. Σημειώστε τον τομέα εργασίας που σας ενδιαφέρει και όχι τίτλο συγκεκριμένης θέσης εργασίας. Με τον τρόπο αυτό, αφήνετε ανοιχτή τη δυνατότητα συζήτησης για το που θα μπορούσατε να απασχοληθείτε.
 • Σε πιθανή ερώτηση για τους λόγους που φύγατε από την προηγούμενη δουλειά απαντήστε με θετικούς όρους πχ αλλαγή καριέρας ή επιστροφή στην εκπαίδευση και όχι αναλυτικά. Οι μελλοντικοί εργοδότες σας είναι εύλογο να ταυτίζονται με την πλευρά του εργοδότη και τυχόν δική σας αναφορά με αρνητική χροιά για τις προηγούμενες εργασιακές σας εμπειρίες, δεν ευνοεί την επιλογή σας.
 • Σε πιθανή ερώτηση για το μισθό σημειώστε «ανοιχτός»/ «διαπραγματεύσιμος» και μην αναφέρετε συγκεκριμένο ποσό
 • Μην απαντάτε αναφορικά με αναπηρίες και χρόνιες ασθένειες.

Τελευταία Συμβουλή

Ακολουθήστε το ένστικτό σας. Εφόσον έχετε συμπληρώσει την αίτηση, ξαναδιαβάστε ό,τι έχετε γράψει. Αναρωτηθείτε…Παρουσιάζει η αίτηση θετικά την υποψηφιότητά σας; Είστε ικανοποιημένοι με την εικόνα που δίνετε; Αν ναι, προχωρήστε και παραδώστε την αίτηση. Εσείς μπορείτε να γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα, αν είστε ικανοποιημένοι ή όχι με όσα γράψατε. Εάν η απάντηση στα προηγούμενα ερωτήματα είναι όχι, μάλλον θα χρειάζεστε περισσότερο χρόνο και περίσκεψη. Ζητήστε ευγενικά να σας διαθέσουν ένα ακόμη έντυπο αίτησης. Γενικά, μην το παρακάνετε, δίνοντας ψευδή στοιχεία γιατί μπορεί να ζητήσουν επιβεβαίωση. Αποφύγετε όμως και την υποτίμηση των προσόντων σας.

Διαγωνισμοί δημοσίου

Τα ποσοστά επιτυχίας σε διαγωνισμούς του δημοσίου είναι συνήθως χαμηλά καθώς πολλοί είναι εκείνοι που συμμετέχουν έναντι λίγων θέσεων που προκηρύσσονται. Εφόσον σας ενδιαφέρει  να εργαστείτε σε κάποιο φορέα του δημοσίου, θα πρέπει καταρχήν να ενημερώνεστε τακτικά μέσω της ιστοσελίδας του ΑΣΕΠ www.asep.gr για τις προκηρύξεις θέσεων που ανακοινώνονται. Η πλήρης προκήρυξη κάθε θέσης δημοσιεύεται αναλυτικά σε αντίστοιχο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ), όπου θα πρέπει να προσφεύγετε προκειμένου να διαβάσετε και να δείτε αναλυτικά τα προσόντα που ζητούνται.  

Η πλήρωση των θέσεων εργασίας σε φορείς του δημοσίου μπορεί να είναι μέσω σειράς προτεραιότητας, όπου μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται στην αξιολόγηση των τυπικών προσόντων όπως προκύπτουν από τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά ή μέσω συμμετοχής σε γραπτούς διαγωνισμούς. Στην τελευταία περίπτωση, για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας θα πρέπει να προετοιμαστείτε κατάλληλα. Δεν υπάρχει νόημα, να περιμένετε να περάσετε επιτυχώς τις εξετάσεις, δίχως να αφιερώσετε χρόνο σε μελέτη.

Γενικά, καλό είναι να έχετε υπόψη σας τέτοιες  δυνατότητες, αλλά μην αγκιστρώνεστε σ’ αυτές χωρίς να κάνετε τίποτα άλλο. Συνεχίζετε να αναζητάτε εργασία  και στον ιδιωτικό τομέα. Τόσο τα αποτελέσματα όσο και η επαναπροκήρυξη των διαγωνισμών του δημοσίου καθυστερούν να ανακοινωθούν.

Log in